zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2,5 kg
  • pieczarki

    600 gram
  • cebula

    3 sztuka
  • salami

    600 gram
  • ser żółty

    500 gram
  • boczek

    600 plastry
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Obrane i ugotowane na półtwardo pokroić w grube plastry i układać na wyłożonej folią aluminiową brytwance tak by szpary między plastrami nie były zbyt wielkie. Obficie posypać oregano.Następnie ułożyć na całej szerokości blachy boczek i posypać solą ziołową. Duszone pieczarki położyć na boczku , przykryć salami oraz pokrojoną w plastry cebulą.Przyprawić przykryć ziemniakami i posypać startym serem, tak by utworzyła się gruba warstwa sera. Piec ok.20min w temp 190 stopni.
Podawać polaną sosami.
Smacznego !:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

bernadetta2 18.03.2012 19:46
mniam
Jaheira11 29.02.2012 22:18
zapowiada się rewelacyjnie
bami 15.09.2011 22:51
Bardzo smaczny pomysł :)
artur7 10.09.2011 13:29
fajne
Anna146 30.06.2011 17:28
to są moje smaki - super
monika154 19.06.2011 11:45
mniam
Edyta-25 18.06.2011 22:18
Brzmi smakowicie :) Postaram się skorzystać z przepisu :)
aleksa123 04.05.2011 08:44
Pycha. Z tym, że nie gotuję wcześniej ziemniaków. I serem posypuję każdą warstwę. Lubię jak jest dużo sera i cebuli. Często dodaję również paprykę
kochanyptysiu 29.04.2011 09:06
pycha
jasiek 10.03.2011 23:11
lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat