Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1
  • boczek

    15 dkg
  • smalec

    6 dkg
  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach kg
  • cebula

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyte ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokroić na bardzo cienkie plastry. Boczek pokroić na kawałki, posiekać cebulę i czosnek. W rondlu stopić smalec, dodać boczek, cebulę i czosnek i poddusić pod przykryciem. Na to położyć plasterki ziemniaczane i chwilę podpiec, nie mieszając. Następnie przykryć i dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu. Gotową zapiekankę wyłożyć do góry dnem na półmisek, przekroić na 4 częsci.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maryśka 20.09.2011 09:00
pyszna
Karolina69 26.07.2011 10:25
fajne
Karolina69 26.07.2011 10:25
fajne
Margo1 13.06.2011 04:12
wygląda smacznie
ewa84 31.05.2011 22:11
apetyczne
bercik1 27.05.2011 10:37
fajna, uwielbiam takie
szajba2 04.04.2011 15:26
uwielbiam
Barbara55 30.01.2011 14:52
lubię wszelkie ziemniaczane zapiekanki
rakow2 23.11.2010 17:15
lubię zapiekanki
aginaa 19.10.2010 11:55
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat