Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z bobem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 300 gram
bób 200 gram
bulion warzywny 1/3 szklanki
cebula 1 sztuki
woda 2/3 szklanki
czosnek 2 ząbki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
parmezan starty 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z bobem

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Bób gotujemy, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odsączamy i obieramy ze skórek.
Cebulę kroimy w pióra.
Wodę mieszamy z bulionem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą oraz pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, na niej kładziemy pokrojoną cebulę, następnie warstwę bobu i ponownie ziemniaki. Całość zalewamy mieszanką bulionową.
Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 - 30 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu są już miękkie) zapiekankę posypujemy cienką warstwą parmezanu i zapiekamy do rozpuszczenia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 13.09.2017 09:34
dziękuję :)
jejkuchnia 13.09.2017 07:05
Przepięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak