Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg -
biała kiełbasa
1/2 kg -
cebula czerwona
3 szt -
czosnek ząbki
3 szt -
żółty ser
25 dag -
śmietana
200 ml -
masło
1/2 kostki -
żółtko jajek
2 szt -
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
sól
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Przyrządzamy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, posypujemy bułką tartą. Układamy ziemniaki,na nie cebulę i kiełbasę. Polewamy sosem i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze (34)
Załaduj więcej komentarzy (24)