Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt
bakłażan 1 szt
cukinia 1/2 szt
mięso mielone 500 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
chili 1
jajko 3 sztuki
śmietana 30% 100 ml
cebula 1 szt
seler naciowy 2 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy na 1cm plastry, gotujemy je w osolonej wodzie tak długo, aż zrobią się miękkie, wykładamy je na wysmarowane naczynie żaroodporne.

Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie z oliwek z jednej strony na rumiano, później wlewamy 2 łyżki wody i zamykamy patelnię pokrywką i zostawiamy na minutę. Przekładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, łyżeczką ziół prowansalskich i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto
2
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, startym czosnkiem i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podsmażamy na patelni, rozdrabniając mięso. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego jako kolejną warstwę.

Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.

Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto
3
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, startym czosnkiem i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podsmażamy na patelni, rozdrabniając mięso. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego jako kolejną warstwę.

Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.

Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.

Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 170*C
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 12.03.2013 07:55
Apetycznie wygląda.
Sroczka 11.03.2013 23:47
Pysznie wygląda. Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
ewelinapac 11.03.2013 22:08
świetna zapiekanka
arbuzowo 11.03.2013 22:06
Bardzo fajny pomysł :-)
11.03.2013 22:03
Bardzo fajny pomysł
Ewelina47 11.03.2013 21:45
zapiekanka to coś co uwielbiam jeść
manaika 11.03.2013 21:31
rewelacyjna
Monika58 11.03.2013 21:15
lubię takie zapiekanki
Magda24 11.03.2013 20:54
pyszna ta zapiekanka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak