Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem
Kroki postępowania
Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie z oliwek z jednej strony na rumiano, później wlewamy 2 łyżki wody i zamykamy patelnię pokrywką i zostawiamy na minutę. Przekładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, łyżeczką ziół prowansalskich i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki.
Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.
Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.
Na patelni podsmażamy cebulę z selerem naciowym, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego na warstwę mięsną.
Na samym wierzchu ścieramy żółty ser i posypujemy kolejną łyżeczką ziół prowansalskich.
Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 170*C