Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 500 g
por (biała część) 30 g
pieczarki 250 g
oliwa 25 g
bulion 1 kostka
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki należy dobrze umyć następnie ugotować w mundurkach razem z kostką bulionową. W tym czasie ugotować 3 jajka na twardo. Pieczarki należy umyć i pokroić w "półksiężyce" (nie kroić ich drobno)- lekko je poddusić. Szynkę parmeńską (prowansalską) podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Jeżeli kupiliśmy cienkie długie plasterki to wystarczy je przekroić na pół. Jeżeli ktoś nie lubi tej szynki można podsmażyć cienkie plastry boczku (ja użyłam na przemian tego i tego). Por pokroić w plastry.
1/2 opakowania przyprawy wymieszać z oliwą i 3 łyżkami wody.
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić na plastry, jajko pokroić w plastry. Wszystko układać na przemian ziemniak, szynka, jajko, pieczarki. Następnie polać oliwą z przyprawą do ziemniaków i posypać porem.
Smacznego:)
P.S Gwarantuje, że jest naprawdę smaczne :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

muffina 01.03.2013 20:53
proponuję spróbować i zobaczy Pani, że różnica jest zasadnicza.
Ewelina38 01.03.2013 09:22
zasadniczy, też tak robię i zapewniam Panią że smakują zdecydowanie inaczej
Henryka2 01.03.2013 00:46
Jaki sens ma dodawanie przyprawy do gotowania ziemniaków w mundurkach?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak