Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 250 gram
jabłko kwaśne 1 sztuka
twaróg wędzony 1 sztuka
jogurt naturalny 1 sztuka
jaja 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól i pieprz 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem

Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojona w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków. Ułóż na wierzchu warstwę. Przygotuj z mleka jaj i jogurtu mieszaninę, wlej całość na zapiekankę. Na wierzch rozsyp pokruszony wędzony twaróg. Zapiekaj ok 50 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.01.2017 19:16
super wygląda
halina17 07.01.2017 17:56
Dobra zapiekanka.
Bernadeta1 07.01.2017 17:32
na pewno smaczna
2milutka 07.01.2017 17:17
apetyczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak