Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 5 szt
cebula 2 szt
por 1 szt
ser żółty 200 gram
majonez 2 łyżka
śmietana 18 proc 4 łyżka
czosnek 2 ząbek
sól 0 do smaku
pieprz 0 do smaku
jajko 1 szt
boczek wędzony 10 plastry
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowym

Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę też. Cebule przesmażamy chwilę. Ser żółty ścieramy. Na dnie żaroodponego naczynia wlewamy kilka kropel oliwy i układamy pora (pora należy rozłożyć w naczyniu jak papier, dzięki czemu ziemniaki nie będą przywierać, na to układamy plastry boczku i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch polewamy jajkiem rozrobionym z 2 łyżkami śmietany i posypujemy serem żóltym. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Sos czosnkowy: rozgniatamy czosnek dodajemy śmietanę i majonez, przyprawiamy. Danie podajemy na gorąco polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak