Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dag
  • kapusta kiszona

    40 dag
  • ziemniaki

    70 dag
  • jabłko

    1 szt
  • ser żółty

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • mleko

    0,3 szklanki
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odciskamy z soku ale sok zachowujemy /możemy lekko trochę poszatkować/. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy ok. 10-15 min od czasu do czasu mieszając i podlewając małymi porcjami soku z kapusty a jeśli kapusta jest bardzo kwaśna wody.
Krok 2 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy kapustę. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i każdą część kroimy jeszcze na trzy plastry.Cząstki jabłka rozkładamy na kapuście kiszonej.
Krok 3 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i podsmażamy na nim mięso mielone. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką /ostrą i słodką/, czosnkiem granulowanym i dodajemy koncentrat.
Krok 4 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Podsmażone mięso mielone przekładamy na kapustę kiszoną.
Krok 5 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, wlewamy mleko, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Masą ziemniaczaną przykrywamy mięso mielone.
Krok 6 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
W rondelku roztapiamy pozostałe masło, dodajemy bułkę tartą, lekko zrumieniamy i przekładamy na masę ziemniaczaną. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 7 - Zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 45 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat