Zapiekanka z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    12 sztuk
  • cebula

    1
  • masło

    1 dag
  • por

    30 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniaki

    60 dag
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • serek topiony ziołowy

    15 dag
  • kremówka

    20 dag
  • ser żółty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory, ziemniaki pokroić w plasterki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać 12 dag serka z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Przyprawić do smaku. Następnie zalać tak przygotowaną masą ziemniaki i pory. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 stopni. W międzyczasie umyć i pokroić ogonki pieczarek oraz pokroić cebulę. Wszystko podsmażyć na maśle potem dodać pokrojoną natkę. Doprawić do smaku i dodać resztkę serka. Powstały farsz przełożyć do kapeluszy pieczarek i ułożyć na wierzchu zapiekanek po 20 minutach pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat