Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    3 woreczki
  • tuńczyk kawałki w oleju

    2 puszki
  • marchewka

    2 sztuki
  • groszek mrożony

    20 dkg
  • fasolka szparagowa

    20 dkg
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • pietruszka zielona

    5 gałazek
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • ser żółty

    15 dkg
  • przyprawa uniwersalna

    1 do
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Ryż gotuję 15 minut. Przekładam do miski i studzę.
Krok 2 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut.
Krok 3 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Por kroję w krążki cienkie i przesmażam na patelni, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 4 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Do zimnego ryżu dodaję tuńczyka odsączonego z oleju, majonez, przyprawę ognistą i mieszam dokładnie.
Krok 5 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Do naczynia do zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora. Kolejna warstwa ryżu, warzywa.
Krok 6 - Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem  foto
Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Megg 19.06.2014 19:00
super smaczna taka zapiekanka
anemon 19.06.2014 18:49
Apetyczny pomysł na zapiekankę.
Marta1986 19.06.2014 15:01
apetycznie wygląda
Mira85 19.06.2014 14:32
bardzo smaczna
IZABELA29 19.06.2014 14:26
bardzo apetyczna ta zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat