Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka mała

    2 szt.
  • opieńki

    300 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    0,5 szkl.
  • ser pleśniowy turkusowy

    50 g
  • cebula

    1 szt.
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 garść
  • ciasto francuskie

    275 g
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Do naczynia wlać dwie łyżki oliwy i łyżkę soku z cytryny.Wsypać tymianek,szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz.Wymieszać,włożyć umyte i osuszone filety z kurczaka.Wstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Opieńki umyć,przełożyć na sito.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozpuścić dwie łyżki klarowanego masła,zeszklić cebulkę,dodać opieńki i smażyć do lekkiego zrumienienia.Pod koniec smażenia wlać śmietankę i pokruszyć ser pleśniowy.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Krok 3 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Piersi wyjąć z marynaty,podsmażyć po dwie minuty z każdej strony.Wierzch powinien być zrumieniony,a środek jeszcze surowy.
Krok 4 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Filety przełożyć na deskę i pokroić w grubsze plastry.
Krok 5 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry fileta.
Krok 6 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Na wierzch wyłożyć opieńki z sosem.Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Krok 7 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Płatem ciasta francuskiego przykryć naczynie,obkleić nim brzegi,a resztę ciasta odciąć.Naciąć nożem w kilku miejscach.Żółtko wymieszać z odrobiną śmietanki,posmarować wierzch ciasta.
Krok 8 - Zapiekanka z opieńkami i kurczakiem pod czapą z ciasta francuskiego foto
Wstawić do piekarnika i piec w 180*C 25 minut,aż ciasto się zrumieni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andrzej10 06.11.2012 20:09
dobre
eliza135 28.10.2012 20:55
fajne
medi 26.10.2012 20:56
super:)
Poison1988 26.10.2012 14:48
ojj musiała być na prawdę pyszna :)
Joannasz3190 26.10.2012 14:32
Smakowity przepis :)
Sylwia56 26.10.2012 14:28
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat