Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1/2 kg
mięso mielone wieprzowe 30 dag
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
śmietana 18 proc 4 łyżki
ser żółty 5 dag
olej 3 łyżki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną

Kroki postępowania

1
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję do półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
2
Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe kulki.
Krok 2 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
3
Klopsiki chwilę obsmażam na oliwie.
Krok 3 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
4
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
5
Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 19.05.2015 20:35
Zjadłabym :-)
gosia1988 19.05.2015 20:14
na pewno by mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak