Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1/2 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • ser żółty

    5 dag
  • olej

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję do półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe kulki.
Krok 3 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
Klopsiki chwilę obsmażam na oliwie.
Krok 4 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem.
Krok 5 - Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną foto
Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 19.05.2015 20:35
Zjadłabym :-)
gosia1988 19.05.2015 20:14
na pewno by mi smakowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat