Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsa i warzyw

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 0.5 kg
marchew 2
cebula 1
ziemniaki 0.5 kg
buraki 3
ser żółty 1
jajko 2
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól
pieprz
przyprawa do potraw Kucharek
olej do smażenia
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsa i warzyw

Mięso kroimy w kawałki i przyprawiamy. Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy mięso i cebulę na rozgrzanym oleju. Resztę warzyw obieramy i kroimy w talarki, gotujemy marchew i ziemniaki w jednym garnku, a buraczki w drugim przez ok 15 min. Warzywa odcedzamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, na którego dnie kładziemy łyżkę masła i układamy połowę talarków ziemniaczanych posypując je przyprawami. Potem układamy połowę marchewki i buraczków oraz połowę mięsa z cebulą i od nowa układamy warzywa w tej samej kolejności. Posypujemy wszystko startym serem. Jajka i śmietanę mieszamy, polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min do 180 stopni. Pod koniec pieczenia można posypać jeszcze trochę sera i tylko go rozpuścić w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 03.01.2014 12:40
ślinka leci :)
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 12:38
Ciekawy przepis
krystyna330 03.01.2014 12:00
wygląda bardzo smacznie
dodi 03.01.2014 11:50
pyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak