zapiekanka z mielonym mięsem

zapiekanka z mielonym mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • masło

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    3
  • cebula

    2
  • mielona wieprzowina

    50 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżkki
  • śmietana

    1,5 szklanki
  • żółty ser

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zapiekanka z mielonym mięsem

Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i podzielić na pół. Połowę i ułożyć w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Potem ułożyć cebulę pokrojoną w krążki. Mięso przyprawić do smaku wymieszać z bułką tartą i ułożyć na warstwie z cebuli. Całość przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z serem i takim sosem polać zapiekankę. Piec ok. 40 minut w temp. 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IlonaAlbertos 07.04.2012 16:58
Lubię takie zapiekanki.
szajba2 05.01.2012 15:24
smaczna
Barbara55 20.12.2011 15:10
mniam
kielcok1 11.11.2011 18:27
lubię takie zapiekanki
Marysia 30.07.2011 09:06
fajne
katarzynka455 23.06.2011 10:18
też robię podobną
rybka 20.02.2011 13:25
chyba zrobię kiedyś:)
Jolanta40 27.12.2010 20:07
robię czasem podobne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat