Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywam
Przepis na zapiekankę z kurczakiem jest bardzo prosty, zwłaszcza że jedyną pracą jaką musicie wykonać, by przygotować to danie jest pokrojenie składników oraz usmażenie kurczaka. Soczysty kurczak zamarynowany w aromatycznych przyprawach, stanowi świetny kontrast dla chrupiących warzyw. Makaron wymieszany z sosem czosnkowym, a następnie zapieczony z warzywami, nadaje całości wyrazistego smaku i czyni zapiekankę z kurczakiem kremową. Do tego pierzynka z zapieczonego sera żółtego na wierzchu i pyszne danie jest gotowe!
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al'dente.
Pierś kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kebabu i smażymy na patelni na złoty kolorek (przekładamy na inne naczynie).
Kroimy papryki w kwadraciki śr.2x2 i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko włącznie z mrożonką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając.
Robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i odrobinka soli (mieszamy) Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z wcześniej zrobionym sosem, posiekana natką pietruszki i 1 garścią startego, żółtego sera.
Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięsko i na sama górę dajemy warzywa. Pieczemy w piekarniku 180 stopni, środkowa półka ok 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypujemy nasza zapiekankę resztą sera i jeszcze zapiekamy chwilkę aż się ser roztopi.
Smacznego :)