Zapiekanka z kalafiorem i porem

Zapiekanka z kalafiorem i porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior

    230 gram
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • por

    1/2 sztuki
  • ser żółty

    100 gram
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • oregano

    1 szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta

Sos beszamelowy:

  • mąka

    30 gram
  • mleko

    1,75 szklanki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • masło

    30 gram
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa do zapiekanki:

Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli i pieprzu mieszamy razem.

Ziemniaki kroimy w bardzo cienki plastry. Mieszamy je z kalafiorem i mieszanką przypraw.

Rozpuszczamy 2 łyżki masła i polewamy nim ziemniaki i kalafiora. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory.

Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę.

Sos beszamelowy:

Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę. Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy, aby nie powstawały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką oraz dodajemy śmietanę i połowę sera.

Drugą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy beszamel, przekładamy podpieczone warzywa, układamy na nich podsmażone pory i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiktoria29

13.09.2017 09:33
dziękuję :)

jejkuchnia

13.09.2017 07:06
Kolejna pięknie wykonana przez Ciebie zapiekanka. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat