Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jabłkami i serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłko 7 sztuka
ryż 3 worek
mleko 1/2 szklanka
śmietana 12% 2 łyżka
masło 3 łyżka
ser żółty 6 plaster
cukier 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jabłkami i serem

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim jabłka doprawione cynamonem.
Krok 1 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
2
Gdy ryż będzie już gotowy umieszczamy go na dole wysokiego naczynia żaroodpornego , wysmarowanego masłem.
Krok 2 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
3
Przykrywamy usmażonymi jabłkami, czynność powtarzamy dwukrotnie, aby wyszły 2 warstwy ryżu i dwie warstwy jabłek.
Krok 3 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
4
Na wierzchu zapiekanki układamy kawałki masła (około 1 łyżki) i polewamy mieszanką mleka, śmietany i cukru. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut.
Krok 4 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
5
Po 20 minutach na wierzchu układamy plastry sera żółtego i pieczemy około 10 minut aż ser się rozpuści. Jemy jako drugie danie obiadowe.
Krok 5 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.10.2013 14:12
Fajne lekkie danie;)
AZgotuj 09.10.2013 13:53
poleciała mi ślinka:)
msmors 09.10.2013 13:39
na pewno dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak