Zapiekanka z jabłkami i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    7 sztuka
  • ryż

    3 worek
  • mleko

    1/2 szklanka
  • śmietana 12%

    2 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • ser żółty

    6 plaster
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim jabłka doprawione cynamonem.
Krok 2 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
Gdy ryż będzie już gotowy umieszczamy go na dole wysokiego naczynia żaroodpornego , wysmarowanego masłem.
Krok 3 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
Przykrywamy usmażonymi jabłkami, czynność powtarzamy dwukrotnie, aby wyszły 2 warstwy ryżu i dwie warstwy jabłek.
Krok 4 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
Na wierzchu zapiekanki układamy kawałki masła (około 1 łyżki) i polewamy mieszanką mleka, śmietany i cukru. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut.
Krok 5 - Zapiekanka z jabłkami i serem foto
Po 20 minutach na wierzchu układamy plastry sera żółtego i pieczemy około 10 minut aż ser się rozpuści. Jemy jako drugie danie obiadowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 09.10.2013 14:12
Fajne lekkie danie;)
AZgotuj 09.10.2013 13:53
poleciała mi ślinka:)
msmors 09.10.2013 13:39
na pewno dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat