Zapiekanka z jabłek i ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 gram
  • jabłka

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    50 gram
  • bulion

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • świeży tymiank

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • masło do formy

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1/3 szklanki
  • tymianek

    1/2 (suszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z jabłek i ziemniaków foto
Obrane i umyte ziemniaki gotuję 15 minut w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję ziemniaki i odstawiam do przestygnięcia. Następnie kroję na półcentymetrowe plasterki i przekładam do sporej miski.
Na patelni roztapiam 25 g masła, dodaję pokrojoną cebulę, cukier, dodaję gałązki tymianku i duszę na wolnym ogniu około 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję pozostałe masło, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Usuwam gałązki tymianku i mieszam w misce z ziemniakami.
Krok 2 - Zapiekanka z jabłek i ziemniaków foto
Jabłka obieram, kroję na kawałki podobnej wielkości jak ziemniaki i przekładam do miski. Doprawiam do smaku, solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 3 - Zapiekanka z jabłek i ziemniaków foto
Wlewam bulion z winem, mieszam i przekładam do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i szczelnie zawijam folią aluminiową /błyszczącą stroną do dołu/.
Krok 4 - Zapiekanka z jabłek i ziemniaków foto
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 50 minut. Potem odkrywam zapiekankę i piekę przez chwilę, aż ładnie się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
*najlepsze są twarde i kwaskowe jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 15.12.2013 17:58
Na pierwszy rzut oka może trochę egzotyczny, ale bardzo smaczny. Polecam.
Alex_M 15.12.2013 17:28
nigdy nie dodawałam jabłek! super pomysł :)
Motorek 22.10.2013 14:11
ale mi narobiłaś smaka
misia53 08.06.2013 11:43
ciekawe połączenie , warto spróbować
junox 02.06.2013 23:14
świetne połączenie składników-tak jeszcze nie jadłam
cooleczka 05.05.2013 16:35
ciekawe połączenie, w ogóle brzmi smacznie
Elżbieta17 24.04.2013 21:47
świetne połączenie ziemniaków i jabłek:)
kate.500 17.04.2013 07:47
pyszna zapiekanka
Grazyna0211 11.04.2013 11:12
bardzo fajny pomysł na inną zapiekankę
agogo2 15.03.2013 12:53
ciekawe polaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat