Zapiekanka z grillowanym mięsem

Zapiekanka z grillowanym mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mięso wieprzowe

    0,5 kg grillowane
  • ser żółty

    10-15 dkg
  • mleko

    0,5 szklanki
  • śmietanka

    1 szklanki
  • sól i pieprz

  • Majeranek suszony Prymat

  • kminek Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
.Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo , obrać i pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem i ułożyć na jego dnie przygotowane ziemniaki.
Krok 2 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
.Mięso które zostało z grilla np. karczek lub inne pokroić i zmielić
Krok 3 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
Zmielone mięso wymieszać z przysmażoną cebulką i wyłożyć na warstwę ziemniaków posypać drobno pokrojoną pietruszką i przykryć kolejną warstwą przygotowanych ziemniaków
Krok 4 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
Zetrzeć ser żółty .Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę i energicznie mieszając krótko smażyć . Nie przestając mieszać wlać mleko i śmietankę jeszcze chwilę pogotować . Zestawić z ognia i dodać sól, pieprz , gałkę muszkatołową, kminek mielony, majeranek i część startego sera
Krok 5 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
Przygotowanym sosem zalać ziemniaki i posypać żółtym serem.
Krok 6 - Zapiekanka z grillowanym mięsem foto
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 04.07.2017 19:37
Dobra zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat