zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki główne

  • filet z dorsza

    500 gram
  • ziemniaki

    700 gram
  • brokuł

    1 sztuka
  • ser żółty

    100 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • oliwa

    do smażenia
  • mąka

    do panierowania

sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    2,5 szklanki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sos beszamelowy:
Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zapiekanka:
Ziemniaki obrałam obgotowałam, Wystudziłam , pokroiłam w plastry.Dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki, posypałam solą i pieprzem skropiłam sokiem z cytryny. Pozostawiłam na godzinę w lodówce. Obtoczyłam w mące, smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy.
Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty )
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 03.05.2015 14:10
wygląda ciekawie
ilka01 03.05.2015 11:52
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat