Zapiekanka z cukinii i kurczakiem

Zapiekanka z cukinii i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    1 niewielka sztuka
  • pierś z kurczaka

  • makaron penne

    200 g
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • ser żółty

  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżeczki
  • oregano świeże

  • bazylia otarta Prymat

  • majeranek Prymat

  • papryka ostra mielona

  • sól i pieprz

  • przyprawa do kurczaka

SOS BESZAMELOWY

  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    2 łyzki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Makaron gotujemy na al dante, w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka myjemy, kroimy w drobne kawałki i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego i smażymy.
Krok 2 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Następnie kroimy na niewielką kostkę cukinię.
Krok 3 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Oraz kroimy cebulę na "piórka".
Cebulę delikatnie solimy, aby nie puściła soków.
Krok 4 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Gdy kurczak zmięknie dodaj cukinię i cebulę. Duś do miękkości.
Wszystko dopraw przyprawami oraz dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 5 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła.
Krok 6 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
SOS BESZAMELOWY:
W małym rondelku rozpuść 2 łyżki masła i dodaj mąkę cały czas mieszając tak, aby nie przypalić. Następnie dodaj mleko (dolewaj je pomału mieszając gęstniejący sos). Dopraw przyprawami.
Uwaga! Sos beszamelowy można bardzo łatwo przypalić zatem gotuj go na małym ogniu.
Krok 7 - Zapiekanka z cukinii i kurczakiem foto
Naczynie żaroodporne wykładamy na przemian makaronem penne, sosem, kurczakiem i warzywami. Zrób ponownie tą samą warstwę. Posyp startym żółtym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-170 st.C i piecz przez 20-25 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

28.09.2016 10:52
ciekawy pomysł na pyszne wykorzystanie cukinii

gusia1000

15.05.2016 21:24
Pyszna na kolację.

sabik86

15.05.2016 18:47
już wiem co zrobię jutro na obiad, pycha

krokus

15.05.2016 16:42
pyszny pomysł na obiad

Urszula Świeca

15.05.2016 15:06
Świetna zapiekanka.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat