Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie małe 4 szt.(ok.1kg.)
cebula 5 szt.
pomidory 6 szt.
czosnek 6 ząbków
wino białe wytrawne 1 szkl.
oliwa
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z cukinii

cukinie umyć i pokroić w plastry ze skórką ok.1cm.na patelni rozgrzać oliwę z oliwek tak aby było tej oliwy ok.2cm.wysokości wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć,wyjąć z patelni na talerzyk i na tę samą oliwę wrzucić cukinię i także obsmażyć wyłożyć na talerz,wrzucić pokrojoną w krążki cebulę,wymieszać i chwilę smażyć.Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić w plastry.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw cukinię,cebulę,pomidory i czosnek każdą warstwę osolić i oprószyć ziołami prowansalskimi,polać winem przykryć pokrywką i zapiec w piekarniku w temp.180st.ok.35min.podawać z ryżem na sypko zaraz po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 22.07.2012 20:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak