zapiekanka wiejska

zapiekanka wiejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

warstwa mięsna

  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

warstwa ziemniaczana

  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    100 g
  • mleko

  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zapiekanka wiejska

Kroki postępowania

Krok 1 - zapiekanka wiejska foto
na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jak się zeszkli dodajemy marchew startą na tarce
Krok 2 - zapiekanka wiejska foto
po chwili dodajemy mięso mielone, podsmażamy około 10 minut mieszając
Krok 3 - zapiekanka wiejska foto
nastepnie dodajemy przecieru i przyprawiamy do smaku wykładamy warstwę na blaszkę
Krok 4 - zapiekanka wiejska foto
ugotowane ziemniaki, ubijamy z masłem i dodajemy tyle mleka aby ziemniaki miały gładka dość lużną konsystencję, doprawiamy do smaku, wykładamy na warstwę mięsną , widelcem robimy zygzaki polewamy ndelikatnie oliwą i posypujemy czarnuszką
Krok 5 - zapiekanka wiejska foto
pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia góry, pdajemy z ketchupem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Margo1 07.12.2016 08:09
Wyszła bardzo ciekawie
Wafelek2601 27.12.2015 22:57
Bardzo dobra
joannaa24 27.12.2015 20:33
Smaczna zapiekanka
gosia1988 27.12.2015 20:26
lubię takie zapiekanki
Dorota76 27.12.2015 17:53
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat