Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka wiejska

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

warstwa mięsna

mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
marchew 1 szt
przecier pomidorowy 3 łyżki
sól
pieprz

warstwa ziemniaczana

ziemniaki 1 kg
masło 100 g
mleko
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka wiejska

Kroki postępowania

1
na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jak się zeszkli dodajemy marchew startą na tarce
Krok 1 - zapiekanka wiejska foto
2
po chwili dodajemy mięso mielone, podsmażamy około 10 minut mieszając
Krok 2 - zapiekanka wiejska foto
3
nastepnie dodajemy przecieru i przyprawiamy do smaku wykładamy warstwę na blaszkę
Krok 3 - zapiekanka wiejska foto
4
ugotowane ziemniaki, ubijamy z masłem i dodajemy tyle mleka aby ziemniaki miały gładka dość lużną konsystencję, doprawiamy do smaku, wykładamy na warstwę mięsną , widelcem robimy zygzaki polewamy ndelikatnie oliwą i posypujemy czarnuszką
Krok 4 - zapiekanka wiejska foto
5
pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia góry, pdajemy z ketchupem
Krok 5 - zapiekanka wiejska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.12.2016 08:09
Wyszła bardzo ciekawie
Wafelek2601 27.12.2015 22:57
Bardzo dobra
joannaa24 27.12.2015 20:33
Smaczna zapiekanka
gosia1988 27.12.2015 20:26
lubię takie zapiekanki
Dorota76 27.12.2015 17:53
Fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak