Zapiekanka wiejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • olej

    2 lyzki
  • kiełbasa śląska

    400 g
  • papryka czerwona

    1 szt duża
  • cebula

    1 szt
  • por

    10 cm
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 12%

    0,5 szklanki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    0,5 lyzeczki
  • zioła prowansalskie

    0,5 lyzeczki
  • ser żółty

    200 g
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka wiejska foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić.
Na oleju zeszklić cebulę i por posiekane w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć,
Krok 2 - Zapiekanka wiejska foto
dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę lub półksiężyce. Smażyć razem kilka minut na małym ogniu.
Krok 3 - Zapiekanka wiejska foto

W kubeczku połączyć śmietanę z mlekiem i jajkiem,
Krok 4 - Zapiekanka wiejska foto
doprawić solą (pamiętając, że ryż i kiełbasa są już słone), pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszać.
Krok 5 - Zapiekanka wiejska foto

Na patelnię wrzucić ryż, zalać sosem, szybko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 6 - Zapiekanka wiejska foto

Posypać tartym serem żółtym i piec około 30 minut w 190 stopniach.

Wyjąć, posypać szczypiorkiem i pokroić na porcje. Od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 20.07.2014 18:05
bardzo lubię takie zapiekanki
anemon 19.07.2014 21:48
Świetny pomysł na zapiekankę.
eMMe 17.07.2014 23:29
Super na obiad:)
karolina1869 17.07.2014 20:46
pyszna zapiekanka
malaczarna23 17.07.2014 19:19
bardzo lubię takie zapiekanki
adelajda 17.07.2014 18:46
Dobra zapiekanka :)
marcia7 17.07.2014 18:03
pyszny taki serek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat