Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warzywna Michela

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
pomidory 4 szt
śmietana 18 proc 200 ml
ser kozi 200 g
pomidory suszone Smak 50 g
parmezan starty 50 g
Liść laurowy suszony Prymat
oregano
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warzywna Michela

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i smażymy na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W misce rozgniatamy ser kozi, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Krok 1 - Zapiekanka warzywna Michela foto
2
Pomidory obieramy ze skórki i smażymy kilka sekund na patelni. W naczyniu układamy bakłażana, pomidory, dodajemy pokruszone liście laurowe, smarujemy serkiem i posypujemy parmezanem. Układamy tak do wyczerpania składników. Do ostatniej warstwy siekamy suszone pomidory i układamy na wierzchu zapiekanki. Przykrywamy wszystko masą serową. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 190 i zapiekamy 15- 20 minut.

Smacznego.
Krok 2 - Zapiekanka warzywna Michela foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 06.04.2014 17:45
ciekawy przepis trzeba go wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak