Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
chleb czerstwy
1 bochenek -
kalafior
1/2 główki -
groszek zielony
1/2 szkl -
filet z kurczaka
250 g -
olej
1 łyżka -
jajko
-
serek mascarpone
1 duża łyżka -
śmietana 18 proc
2 łyżki -
sól do smaku
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
ser żółty
150 g -
potrzebne akcesoria kuchenne
folia aluminiowa
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka w chlebie
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Groszek również ugotować, odcedzić, wystudzić.
Pierś umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i papryką, obsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju.
2. Do miski włożyć kalafiora, groszek i kilka łyżek rozdrobnionego miąższu z chleba.
Z jajka, serka śmietany i przypraw zrobić sos, który wlać do warzyw i wymieszać.
3. Do chleba włożyć połowę warzyw, ułożyć na nich wzdłuż paski z mięsa i przykryć resztą warzyw, posypać tartym serem.
Owinąć w folię aluminiową i zapiec przez 20 minut w temp. 180*C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby ser się zarumienił.
Komentarze (1)