Zapiekanka w chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb czerstwy

    1 bochenek
  • kalafior

    1/2 główki
  • groszek zielony

    1/2 szkl
  • filet z kurczaka

    250 g
  • olej

    1 łyżka
  • jajko

  • serek mascarpone

    1 duża łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz biały Prymat

  • papryka słodka mielona

  • ser żółty

    150 g
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    folia aluminiowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z chleba odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.
Groszek również ugotować, odcedzić, wystudzić.
Pierś umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i papryką, obsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju.
2. Do miski włożyć kalafiora, groszek i kilka łyżek rozdrobnionego miąższu z chleba.
Z jajka, serka śmietany i przypraw zrobić sos, który wlać do warzyw i wymieszać.
3. Do chleba włożyć połowę warzyw, ułożyć na nich wzdłuż paski z mięsa i przykryć resztą warzyw, posypać tartym serem.
Owinąć w folię aluminiową i zapiec przez 20 minut w temp. 180*C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby ser się zarumienił.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 01.07.2017 12:42
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat