Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka gryczana
-
jajko
-
mleko
-
olej
-
pierś z kurczaka
-
cebula
-
kapusta biała
-
mięso gotowane
-
marchewka
-
pieczarki
-
sos beszamelowy
-
ser żółty
-
orzeszki ziemne
-
zielenina
-
przyprawy
-
masło
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka - tort z naleśników gryczanych z mięsem i warzywami
Na farsz miałam 1 pierś kurczaka upieczoną, która została z poprzedniego dnia i ok.1 szkl. kawałeczków gotowanego mięsa z wywaru na zupę (z kurczaka) + 1 gotowana marchewka. Pierś pokroiłam w kostkę a gotowane mięso i marchewkę zmieliłam. Na 2 łyżkach oleju podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam 1 łyżeczkę suszonej papryki słodkiej w małych kawałeczkach, 5 niedużych pieczarek posiekanych w ćwierć plasterki, 3 garść posiekanej zwykłej surowej kapusty i poddusiłam aż wszystko zmiękło. Do miękkich warzyw dolałam 1 łyżkę sosu chili i dodałam przygotowane wcześniej mięso. Wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem mielonym. Dosypałam ok. 2 łyżek posiekanej zieleniny - szczypiorku i koperku.
W rondelku roztopiłam 1 czubatą łyżkę masła, dodałam do niej 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, rozmieszałam i stopniowo dolewałam mleko - cały czas mieszając - mleka ok. 2 szkl. - całość zagotowałam i sos powinien się pogotować 3-4 min., powinien być niezbyt gęsty i lejący. Doprawiłam go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałam też ok. 1 szkl. startego żółtego sera i zdejmując z ognia mieszałam aż ser się rozpuścił.
Na dnie tortownicy ułożyłam jeden naleśnik, posmarowałam go dwiema łyżkami sosu, na to 2 łyżki farszu i znów 2 łyżki sosu - potem kolejny naleśnik, sos, farsz, sos...i tak do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być naleśnik posmarowany resztą sosu. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. a pod koniec pieczenia posypałam dwiema garściami startego sera.
Po wyjęciu z piekarnika trzeba zapiekankę odstawić aby nieco przestygła a właściwie zastygła bo inaczej rozpłynie nam się podczas krojenia. Najlepiej upiec ją nieco wcześniej a potem podgrzać ponownie. Podajemy krojąc w trójkąty jak tort, z dodatkiem jakiejś surówki...
Komentarze (41)
Załaduj więcej komentarzy (31)