Zapiekanka - tort z naleśników gryczanych z mięsem i warzywami

Zapiekanka - tort z naleśników gryczanych z mięsem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

  • jajko

  • mleko

  • olej

  • pierś z kurczaka

  • cebula

  • kapusta biała

  • mięso gotowane

  • marchewka

  • pieczarki

  • sos beszamelowy

  • ser żółty

  • orzeszki ziemne

  • zielenina

  • przyprawy

  • masło

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka - tort z naleśników gryczanych z mięsem i warzywami

Roztrzepałam 2 jajka dodając 1/3 łyżeczki soli, dosypałam mąkę - 6 czubatych łyżek, i cały czas mieszając dolewałam mleko i 2 łyżki oleju - mleka tyle, żeby ciasto było tak gęste jak śmietana, ale lejące. Odstawiłam ciasto na 15 min. po czym usmażyłam 6 dość grubych naleśników na patelni śr.21 cm - średnica patelni o tyle ważna, że miałam naszykowaną do zapiekania tortownicę tej samej wielkości. Tortownicę wysmarowałam masłem i wysypałam na dnie kruszonymi orzeszkami ziemnymi, niesolonymi
Na farsz miałam 1 pierś kurczaka upieczoną, która została z poprzedniego dnia i ok.1 szkl. kawałeczków gotowanego mięsa z wywaru na zupę (z kurczaka) + 1 gotowana marchewka. Pierś pokroiłam w kostkę a gotowane mięso i marchewkę zmieliłam. Na 2 łyżkach oleju podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam 1 łyżeczkę suszonej papryki słodkiej w małych kawałeczkach, 5 niedużych pieczarek posiekanych w ćwierć plasterki, 3 garść posiekanej zwykłej surowej kapusty i poddusiłam aż wszystko zmiękło. Do miękkich warzyw dolałam 1 łyżkę sosu chili i dodałam przygotowane wcześniej mięso. Wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem mielonym. Dosypałam ok. 2 łyżek posiekanej zieleniny - szczypiorku i koperku.
W rondelku roztopiłam 1 czubatą łyżkę masła, dodałam do niej 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, rozmieszałam i stopniowo dolewałam mleko - cały czas mieszając - mleka ok. 2 szkl. - całość zagotowałam i sos powinien się pogotować 3-4 min., powinien być niezbyt gęsty i lejący. Doprawiłam go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałam też ok. 1 szkl. startego żółtego sera i zdejmując z ognia mieszałam aż ser się rozpuścił.
Na dnie tortownicy ułożyłam jeden naleśnik, posmarowałam go dwiema łyżkami sosu, na to 2 łyżki farszu i znów 2 łyżki sosu - potem kolejny naleśnik, sos, farsz, sos...i tak do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być naleśnik posmarowany resztą sosu. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. a pod koniec pieczenia posypałam dwiema garściami startego sera.

Po wyjęciu z piekarnika trzeba zapiekankę odstawić aby nieco przestygła a właściwie zastygła bo inaczej rozpłynie nam się podczas krojenia. Najlepiej upiec ją nieco wcześniej a potem podgrzać ponownie. Podajemy krojąc w trójkąty jak tort, z dodatkiem jakiejś surówki...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Małgorzata92 29.06.2017 14:15
Pyszności :)
IZABELA29 26.03.2017 13:33
Pysznie wyglada
cookingangelika 25.02.2017 11:04
ciekawe danie
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 17:47
Ależ apetyczna i kusząca zapiekanka;)
pestka 09.01.2017 09:15
smaczna kolacja
IZABELA29 18.12.2016 10:49
Fajne smaki
IZABELA29 27.09.2016 10:07
Dla mnie cos nowego
Lis 08.09.2016 11:22
Pomysłowo i smacznie
sezamek 29.08.2016 12:37
ale smaczny tort
dodi 22.08.2016 21:18
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat