Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka szpinakowa z makaronem
w między czasie możemy postawić makaron , zawsze aby się za mocno nie sklejał dodaję trochę soli oraz łyżeczkę oleju , makaron gotować aż przy kosztowaniu będziemy czuć , że jest on już dobry . Ser trzemy na tarce z największymi oczkami .
Kiedy minie czas oczekiwania na szpinak możemy go gotować na małym ogniu a w tym czasie przygotować zasmażkę : roztopić 1/4 kostki margaryny , do roztopionej margaryny dodać mąkę tak aby nie była ta zasmażka za gęsta lub za lejąca , cały czas mieszamy aby się nie przypaliła , złotawą zasmażkę dodajemy do szpinaku , należy cały czas mieszać przy dodawaniu aby zasmażka się dokładnie rozprowadziła , dodajemy tak aby szpinak również nie był za gęsty i nie za lejący , należy uważać gdyż po dodaniu zasmażki może a nie musi szczelać szpinak , dlatego polecam go mieszać przez 3 minutki , dodajemy 2 łyżki śmietany , i sprawdzamy czy np nie dodać jeszcze przyprawy w płynie .
po przygotowaniu szpinaku bierzemy naczynie żaroodporne i wykładamy na przemian
szpinak , ser , makaron , szpinak , ser , makaron .... zawsze kończymy szpinakiem , na tą ostatnią warstwę szpinaku dajemy pozostałości sera , więcej sera niż na warstwy .
tak przygotowaną zapiekankę dajemy do pieca na 180 stopni na około 25 - 30 min
polecam przepis , tak wszystkich przekonałam do tego , że szpinak to jednak też może być pyszna potrawa:)