Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka szpinakowa z makaronem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożony szpinak 2
ser gouda 400 g
makaron
sól
pieprz
ząbki czosnku 3
przyprawa uniwersalna
śmietana 12-procentowa
mąka pszenna
margaryna do smażenia
olej

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka szpinakowa z makaronem

do rozmrożonego szpinaku należy dodać 3 ząbki czosnku gnieciemy , sypką przyprawę może być warzywko 1 łyżka , trochę pieprzu , szczyptę soli , 200 ml wody zimnej oraz wedle uznania przyprawę w płynie gdyż nie każdy może przepadać , lecz polecam dla lepszego smaku . szpinak należy gotować przez 40 min od czasu do czasu mieszając.
w między czasie możemy postawić makaron , zawsze aby się za mocno nie sklejał dodaję trochę soli oraz łyżeczkę oleju , makaron gotować aż przy kosztowaniu będziemy czuć , że jest on już dobry . Ser trzemy na tarce z największymi oczkami .
Kiedy minie czas oczekiwania na szpinak możemy go gotować na małym ogniu a w tym czasie przygotować zasmażkę : roztopić 1/4 kostki margaryny , do roztopionej margaryny dodać mąkę tak aby nie była ta zasmażka za gęsta lub za lejąca , cały czas mieszamy aby się nie przypaliła , złotawą zasmażkę dodajemy do szpinaku , należy cały czas mieszać przy dodawaniu aby zasmażka się dokładnie rozprowadziła , dodajemy tak aby szpinak również nie był za gęsty i nie za lejący , należy uważać gdyż po dodaniu zasmażki może a nie musi szczelać szpinak , dlatego polecam go mieszać przez 3 minutki , dodajemy 2 łyżki śmietany , i sprawdzamy czy np nie dodać jeszcze przyprawy w płynie .
po przygotowaniu szpinaku bierzemy naczynie żaroodporne i wykładamy na przemian
szpinak , ser , makaron , szpinak , ser , makaron .... zawsze kończymy szpinakiem , na tą ostatnią warstwę szpinaku dajemy pozostałości sera , więcej sera niż na warstwy .
tak przygotowaną zapiekankę dajemy do pieca na 180 stopni na około 25 - 30 min

polecam przepis , tak wszystkich przekonałam do tego , że szpinak to jednak też może być pyszna potrawa:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak