Zapiekanka ryżowa z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    30 dag
  • marchewki

    2 sztuki
  • ogórki kiszone

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • kukurydza

    pół puszki
  • szynka wieprzowa

    30 dag
  • ser żółty

    30 dag
  • papryka konserwowa

    1 słoiczek
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    8 łyżek
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • wywar warzywny

    1 szklanka
  • serek topiony

    1 sztuka
  • keczup

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotować. Po ugotowaniu zdjąć skórkę i pokroić w słupki (można także w kostkę). Szynkę wieprzową pokroić w kwadraciki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną. Następnie pokroić cebulkę w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Dać cebulę. Lekko przyrumienić. Dodać mąkę i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać mleko i bulion warzywny. Gdy zacznie się gotować dodać serek topiony i czekać aż się roztopi. Tak przygotowanym sosem polać po zapiekance. Posypać kukurydzą po sosie. Zetrzeć na to żółty ser. Piec ok. 40 minut w 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zuzanna_z 06.08.2012 12:18
bardzo fajne
Kikiriki 22.04.2012 17:17
super
ewcia1312 20.04.2012 12:29
muszę koniecznie wypróbować tej wersji ;)
Kate131 14.04.2012 12:27
pyszne
Dorian 13.04.2012 07:49
pycha
caralajna 09.04.2012 22:21
ale fajna
Smerfetka250 09.04.2012 11:11
lubię to
Kuchareczka2 07.04.2012 09:19
znakomita
Łukasz15 07.04.2012 07:33
pycha
jola1508 06.04.2012 20:25
fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat