zapiekanka ryżowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    3 torebki
  • mięso mielone drobiowe

    1/2 kg
  • olej do smażenia

  • cebula podsmażona

    do smaku
  • kukurydza

    1 puszka
  • żółty ser

    30 dag
  • jajko

    1
  • śmietana kwaśna

    2,3 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • masło roślinne

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj w osolonym wrzątku 3 torebki ryżu brązowego (naturalnego).
Ostudź.
1/2 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego, usmaż na oleju i cebuli.
Potem przypraw je do smaku.
Ostudź.
Ostudzone składniki połącz, mięso dodaj razem z tłuszczem na którym się smażyło.
Dodaj puszkę kukurydzy, 30 dag startego żółtego sera, 1 jajo surowe, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Dopraw pieprzem, solą, mieloną słodką papryką...
Naczynie żaroodporne natłuść masłem.
Wymieszaną masę włóż do naczynia i zapiekaj przez około pół godziny w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 04.08.2013 08:03
lubię takie zapiekanki
marcia7 03.08.2013 18:38
ciekawa, muszę wypróbować
ssylwiaa 03.08.2013 18:24
fajny pomysł na zapiekankę ;)
Marta11 03.08.2013 18:14
swietna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat