Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka prawie "po bolońsku"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 0,5 kg
wędlina
cebula 2 szt
marchewka 3 szt
bazylia
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
przecier pomidorowy 1 słoiczek
śmietana 3 łyżki
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka prawie "po bolońsku"

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podsmażyć wędlinę pokrojoną w kostkę, dodać cebulę poszatkowaną w piórka, oraz marchew startą na średnich oczkach. Warzywa podsmażyć do miękkości, dodać przyprawy i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami; makaron, farsz, makaron, aż do skończenia składników, ostatnią warstwę ma stanowić makaron. W kubeczku wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika na 1 godz. i zapiekać w temp 200 stopni C.Pod koniec wyjąć z piekarnika, posypać żółtym startym serem i włożyć ponownie na 5 minut, aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.12.2013 14:35
ciekawe składniki, na pewno smaczna :)
cooleczka 25.09.2013 15:57
fajna kolacja
caralajna 28.07.2013 06:51
na pewno smaczna
Róża1 24.06.2013 07:56
pyszna zapiekanka:-)
Alex_M 09.04.2013 10:36
moze byc dobre :)
Wiesława1 15.02.2013 13:42
super
Luki 07.02.2013 09:34
tez taka robie super
Bernadeta1 06.02.2013 00:18
smaczna zapiekanka
Krzysztof15 04.02.2013 16:54
lubie
Ewelina38 03.02.2013 21:15
lubię ten smak :)
wiola333 03.02.2013 16:02
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak