Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka miodowa z czereśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 400 ml
czereśnie 750 g
bułki pełnoziarniste 6 szt (czerstwe)
masło miękkie 100 g
cytryna 1/2 szt
jajko 3 szt
miód lipowy 100 ml
Cynamon mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 1 do formy

Porada

Można użyć mrożonych czereśni.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka miodowa z czereśniami

Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia.

Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę.
Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny.
Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem.

Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy.

Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak