Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z kurkami i oscypkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 45 dag
kurki 20 dag
śmietana kremówka 200 ml
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
oscypek 30 dag
mięsiste pomidory 2 szt
sklarowane masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z kurkami i oscypkiem

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Kurki oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy i przesmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy posiekaną dymkę i podsmażamy jeszcze ok. 3-4 min. ciągle mieszając. Dodajemy śmietanę i mieszając podgrzewamy do czasu aż połowa sosu wyparuje. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 3-4 min. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy makaron i starty oscypek. Mieszamy, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwka 02.01.2013 21:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak