Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na zapiekankę
-
makaron penne
300 g -
brukselka
250 g -
filet z kurczaka
500 g -
cebule
2 szt -
oliwa
2 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na sos
-
śmietanka słodka
250 ml (np. 18%) -
ser pleśniowy
100 g (np. srebrny lazur) -
bulion drobiowy
100 ml -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
mąka tortowa
3 łyżki -
ząbki czosnku
2-3 szt -
olej
1 łyżka
Dodatkowo
-
mozzarella
25 g -
parmezan starty
25 g -
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy kilka chwil. Następnie zalewamy wszystko śmietanką i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy często mieszając aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule kroimy w plasterki. Brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Makaron, kurczaka, cebulę i brukselkę łączymy razem, przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy przygotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mazzarellą.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpuści. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)