Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w plasterki.
2.Na dno rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez kilka minut.
3.Nastepnie przygotowujemy sos - w niewielkim naczyniu łączymy majonez, ketchup, śmietanę, szczyptę soli i wszystko starannie mieszamy.
4. Udka z kurczaka obieramy z kosci i dzielimy mięso na mniejsze kawałki.
5. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy usmażone pieczarki, a następnie - połowę porcji makaronu. Całość polewamy równomiernie połową sosu. Następnie układamy warstwę mięsa (zostawiając na później ok 1/3 porcji). i przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Polewamy sosem i swobodnie posypujemy kawałkami kurczaka. Na zakończenie układamy warstwę startego sera.
6. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C i zapiekamy przez ok. 30 minut.