Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron np. świderki
300-400 g -
pieczarki
6-8 sztuk -
żółty ser
300 g -
majonez
100 g -
ketchup pikantny
100 g -
śmietana 18-procentowa
250 ml -
udka z kurczaka
2 (wędzone) -
cebula
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w plasterki.
2.Na dno rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze przez kilka minut.
3.Nastepnie przygotowujemy sos - w niewielkim naczyniu łączymy majonez, ketchup, śmietanę, szczyptę soli i wszystko starannie mieszamy.
4. Udka z kurczaka obieramy z kosci i dzielimy mięso na mniejsze kawałki.
5. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy usmażone pieczarki, a następnie - połowę porcji makaronu. Całość polewamy równomiernie połową sosu. Następnie układamy warstwę mięsa (zostawiając na później ok 1/3 porcji). i przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Polewamy sosem i swobodnie posypujemy kawałkami kurczaka. Na zakończenie układamy warstwę startego sera.
6. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C i zapiekamy przez ok. 30 minut.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)