zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

danie

  • makaron muszle

    1 opakowanie
  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • pesto

    1 słoiczek
  • serek topiony śmietankowy duży

    150 g
  • pomidor

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • mozzarella w kulce

    100 g
  • śmietanka kremowa

    100 g
  • oliwa

    2 łyżki

beszamel

  • masło

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko 3,2%

    2,5 szklanki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Muszle lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone pesto.
beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeśli sos będzie wychodził gęsty, cienkim strumyczkiem dolewamy więcej mleka.
Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Muszle napełniamy farszem warzywnym i układamy ściśle przy sobie. Polewamy obficie sosem beszamelowym oraz śmietanką kremówką. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, pomidora i posypujemy oregano, papryka słodką oraz pieprzem.
Pieczemy ok. 20-25min w 180-190C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.03.2016 06:38
na pewno pyszne :)
Klausia 26.11.2015 16:39
muszę z tym sosem spróbować
msmariusz 21.11.2015 21:24
rewelacyjna zapiekanka makaronowa
Stenka 24.08.2015 17:09
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat