Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kapuściana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
pierś z kurczaka 0,4 dag
cebula biała 2 sztuki
olej roślinny
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
sól 1 łyżeczka
boczek wędzony 7 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kapuściana

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor.
Krok 1 - Zapiekanka kapuściana foto
2
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju roślinnym.
Krok 2 - Zapiekanka kapuściana foto
3
Kapustę odgotowujemy, około 15minut dodając łyżeczkę soli. Odcedzamy. Doprawiamy kapustę kucharkiem i pieprzem. Na spodzie naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulkę, następnie pierś z kurczaka a następną warstwą jest odgotowana kapusta.
Krok 3 - Zapiekanka kapuściana foto
4
Boczek wędzony kroimy w plastry i wykładamy na wierzch.
Krok 4 - Zapiekanka kapuściana foto
5
Zapiekankę nakrywamy i pieczemy 45minut w temperaturze 190stopni. Następnie zdejmujemy pokrywę naczynia i zapiekamy jeszcze 15minut w tej samej temperaturze.
Smacznego!
Krok 5 - Zapiekanka kapuściana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.11.2012 21:29
ciekawy przepis;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak