Zapiekanka kalafiorowa z jajkiem sadzonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • śmietanka 12-procentowa

    250 ml
  • mąka

    1,5 szklanki
  • ser żółty

    10 dag
  • szczypiorek posiekany

  • kalafior

    1
  • sól, pieprz

  • jajka

    4 do ciasta
  • jajka

    4 na sadzone
  • ketchup

  • olej do smażenia

  • ryż

    (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, kalafior dzielimy na małe różyczki również gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy odkładamy do ostygnięcia.
Śmietankę, mąkę, jajka, stary ser żółty, posiekany szczypiorek miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy kalafior i ryż. (Kilka różyczek kalafiora i szczypiorek odstawić do dekoracji). Wlać masę do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku ok 25 minut w temp 160°C lub w mikrofali na pełnej mocy ok 20 minut.

Usmażyć jajka sadzone.
Na talerzu ułożyć kawałek zapiekanki posmarować górę ketchupem, na górę ułożyć porcję jajka sadzonego, posypać szczypiorkiem , dodać kilka różyczek kalafiora.

Smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 02.10.2011 11:27
fajny pomysl
Sarenka 28.09.2011 08:12
Świetne
iknkirke 05.08.2011 17:45
fajne
Jolanta_P-S 31.03.2011 18:01
ciekawy przepis
agnieszka189 12.11.2010 16:21
ciekawie wygląda, jak tort
buksiak12 20.09.2010 14:26
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat