Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jaglana z morelami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 15 dag
mleko 1/2 litra
sól 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny
masło 8 dag
jajko 2 szt
cukier 5 dag
morele 1/2 kg
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jaglana z morelami

Wykonanie:
Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, wsypać kaszę jaglaną i ugotować na wolnym ogniu. Następnie skórkę z cytryny wyjąć, dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z kaszą. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami kaszę z połówkami moreli (na samej górze powinna być kasza). Wygładzić zapiekankę, posypać cukrem waniliowym i zapiec w piekarniku na jasno złoty kolor przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 05.08.2015 18:27
Dobra zapiekanka na słodko.
molanka 05.08.2015 15:58
ciekawy pomysł
gosia56 05.08.2015 13:37
na pewno pyszna;)
jola91 05.08.2015 11:46
Bardzo dobra :)
Anna169Hosz 04.08.2015 23:01
Wszystko co z morelami u mnie mile widziane:)
Łukasz15 04.08.2015 22:24
Pyszna zapiekanka
Róża1 04.08.2015 22:13
przepis na czasie :-) , kasza jaglana bardzo zdrowa , a morele się pokazały i są tanie u nas po 5 zł za kilogram . zabieram przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak