Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka gryczana z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 4 woreczki
grzyby 1 kg
cebula 2 duże
marchewka 1 duża
seler 1 średni
boczek wędzony 150-200 g
zielenina 1 pęczek
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
płynna przyprawa do zup do smaku
czosnek 1 ząbek
olej
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka gryczana z grzybami

Kaszę ugotować al dente, odcedzić i wysypać do miski.
Przyprawić do smaku płynną przyprawą do zup, masłem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w paseczki boczkiem - odparować i doprawić do smaku.
Większość grzybów zmiksować, kilka łyżek zostawić w calości.
Marchewkę i seler obrać, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej.
Posiekać zielelninę i wszystko razem połączyć.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i wypełnić masą gryczano-grzybową, mocno ugniatając.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 30-45 minut.

Świetnie smakuje z kwaśną gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak