Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana
4 woreczki -
grzyby
1 kg -
cebula
2 duże -
marchewka
1 duża -
seler
1 średni -
boczek wędzony
150-200 g -
zielenina
1 pęczek -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku -
płynna przyprawa do zup
do smaku -
czosnek
1 ząbek -
olej
-
masło
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka gryczana z grzybami
Przyprawić do smaku płynną przyprawą do zup, masłem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w paseczki boczkiem - odparować i doprawić do smaku.
Większość grzybów zmiksować, kilka łyżek zostawić w calości.
Marchewkę i seler obrać, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej.
Posiekać zielelninę i wszystko razem połączyć.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i wypełnić masą gryczano-grzybową, mocno ugniatając.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 30-45 minut.
Świetnie smakuje z kwaśną gęstą śmietaną.
Komentarze (0)