Zapiekanka gryczana z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    4 woreczki
  • grzyby

    1 kg
  • cebula

    2 duże
  • marchewka

    1 duża
  • seler

    1 średni
  • boczek wędzony

    150-200 g
  • zielenina

    1 pęczek
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • płynna przyprawa do zup

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować al dente, odcedzić i wysypać do miski.
Przyprawić do smaku płynną przyprawą do zup, masłem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w paseczki boczkiem - odparować i doprawić do smaku.
Większość grzybów zmiksować, kilka łyżek zostawić w calości.
Marchewkę i seler obrać, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej.
Posiekać zielelninę i wszystko razem połączyć.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem i wypełnić masą gryczano-grzybową, mocno ugniatając.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 30-45 minut.

Świetnie smakuje z kwaśną gęstą śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat