Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

pierś z kurczaka podwójna
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 250 g
ziemniaki ok 7 dużych

góra

śmietana 12% 300 g
ser żółty 250 g
jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Porada

Najlepiej jeść z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i gotować kilka minut w osolonej wodzie by były lekko twarde. Ostudzić. Pieczarki obrać i pokroić. Pokroić równierz paprykę i cebule oraz czosnek. Na rozgrzaną patelnie z trocheę oliwy dać cebule z czosnkiem. Podsmażyć z czosnkiem na złoty kolor kolejno dodać pieczarki i papryk. Dusić do zredukowania się płynu. Pierś z kurczaka pokroić w kostke dodać ulubione przyprawy i usmażyć. Do naczynia wlać śmietanę starty żółty ser pieprz sól zioła prowankalskie i jajka wszystko wymieszaj. Naczynia do pieczenia zapiekanek(lub duże naczynie żaroodporne) ja miałam takie maałe wysmarować olejem. Na dole położyć pocięte ziemniaki w grube plastry kolejno farsz kurczaka ziemniaki i sos serowo smietanowy.
Krok 1 - Zapiekanka foto
2
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30-35 min.

Smacznego!!!
Krok 2 - Zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak