Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    6 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ser mozzarella

    1/2 (starty)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w tradycyjny sposób. Następnie odcedzamy, czekamy aż ostygną (ale nie będą zimne) i kroimy w średniej grubości krążki. Układamy je na wysmarowanym masłem naczyniu. Cebulę, obieramy, przecinamy na pól i kroimy w cienkie pół talarki, a następnie delikatnie podsmażamy i układamy ją na ziemniakach. Posypujemy solą i pieprzem i tartym serem mozzarella.
Krok 2 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto
Tak przygotowane ziemniaki polewamy wymieszanym z cukrem olejem i octem balsamicznym oraz posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut (patrzymy jak ser się rozpuści). Podajemy z drugim daniem obiadowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat