Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 6 sztuka
cebula biała 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
ser mozzarella 1/2 (starty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w tradycyjny sposób. Następnie odcedzamy, czekamy aż ostygną (ale nie będą zimne) i kroimy w średniej grubości krążki. Układamy je na wysmarowanym masłem naczyniu. Cebulę, obieramy, przecinamy na pól i kroimy w cienkie pół talarki, a następnie delikatnie podsmażamy i układamy ją na ziemniakach. Posypujemy solą i pieprzem i tartym serem mozzarella.
Krok 1 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto
2
Tak przygotowane ziemniaki polewamy wymieszanym z cukrem olejem i octem balsamicznym oraz posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto
3
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut (patrzymy jak ser się rozpuści). Podajemy z drugim daniem obiadowym.
Krok 3 - Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak