Co na obiad: Placki ziemniaczane wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Placki ziemniaczane wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tajemnicą chrupiących placków ziemniaczanych jest odpowiednia odmiana ziemniaków, czyli zawierających dużo skrobi. Ważne jest także, jaki rodzaj tarki użyjecie to starcia ziemniaków. Takie placki możecie zjeść solo ze śmietaną lub gulaszem wieprzowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki:

  • ziemniaki typu C

    300 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • biała cebula

    1 sztuka

Do smaku:

  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na najdrobniejszej stronie tarki. Starte ziemniaki solimy i przekładamy na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Wodę odstawiamy na 5 minut, po czym ostrożnie wylewamy w taki sposób by zostawić skrobię, która osiadła na dnie.

Ziemniaki łączymy ze skrobią, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minut z każdej strony.

Placki podajemy ze śmietaną, ogórkiem kwaszonym i wieprzowym gulaszem.

 

Doradca Smaku
Ziemniaki typu C to na przykład odmiany: Ibis, Bryza, Tajfun, Gracja.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.02.2019 19:19
Smakowite placuszki : )

Bożena Matuszczyk

13.02.2019 22:56
To prawda smak placków ziemniaczanych zależy od rodzaju ziemniaków. Placuszki bardzo smakowite i chrupiące ,pychotka.;)

ben-ka

13.02.2019 17:26
Smaczne placuszki, takie chrupiące lubię ze śmietaną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat