Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Placki ziemniaczane wg Piotra Ogińskiego

5.0
(59)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tajemnicą chrupiących placków ziemniaczanych jest odpowiednia odmiana ziemniaków, czyli zawierających dużo skrobi. Ważne jest także, jaki rodzaj tarki użyjecie to starcia ziemniaków. Takie placki możecie zjeść solo ze śmietaną lub gulaszem wieprzowym.

Składniki:

Na placki:

ziemniaki typu C 300 gramów
jajko 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
olej do smażenia

Porada

Ziemniaki typu C to na przykład odmiany: Ibis, Bryza, Tajfun, Gracja.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Placki ziemniaczane wg Piotra Ogińskiego

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na najdrobniejszej stronie tarki. Starte ziemniaki solimy i przekładamy na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Wodę odstawiamy na 5 minut, po czym ostrożnie wylewamy w taki sposób by zostawić skrobię, która osiadła na dnie.

Ziemniaki łączymy ze skrobią, dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minut z każdej strony.

Placki podajemy ze śmietaną, ogórkiem kwaszonym i wieprzowym gulaszem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.02.2019 19:19
Smakowite placuszki : )
Bożena Matuszczyk 13.02.2019 22:56
To prawda smak placków ziemniaczanych zależy od rodzaju ziemniaków. Placuszki bardzo smakowite i chrupiące ,pychotka.;)
ben-ka 13.02.2019 17:26
Smaczne placuszki, takie chrupiące lubię ze śmietaną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak