Zapiekane ziemniaki cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • sok z cytryny

    3 szt
  • oliwa

    1/3 szkl
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • pieprz

  • rozmaryn

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane ziemniaki cytrynowe foto
Przygotowywujemy ziemniaki. Obieramy kroimy na większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości.
Krok 2 - Zapiekane ziemniaki cytrynowe foto
Po ich ugotowaniu i odcedzeniu, przekładamy je na blaszkę. W osobnym naczyniu szykujemy marynatę z : soku z 2 cytryn, oliwy, pieprz, rozmarynu, tymianku i papryki. Całość mieszamy i polewamy ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku w temp 180 stopni do zarumienienia. Jak cytryna wyparuje skrapalamy kolejną.
Krok 3 - Zapiekane ziemniaki cytrynowe foto
Takie ziemniaczki idealnie pasuję do ryb, drobiu oraz z połączeniem z fetą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 13.12.2012 19:02
faktycznie tak przygotowane ziemniaki wydają się być idealnym dodatkiem do ryb. Świetny pomysł
annagebalska 17.10.2012 09:47
ciekawy pomysł
#DELETED#Małgorzata711527256155 12.05.2012 17:53
dobre
joanna43 08.05.2012 10:23
muszą fajnie smakować
Misiabe 01.04.2012 21:41
o cytrynowych jeszcze nie próbowałam :P
stokrotka 01.04.2012 10:12
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat