Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

placki do tortilli 2 sztuki
mięso mielone 400 g
przecier pomidorowy 400 g
Cebulka smażona Prymat 4 łyżki
ser feta 200 g
pomidorki koktajlowe 100 g
pomidor 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
przyprawa gyros 1,5 łyżki
olej do smażenia

Porada

Danie z serii "sprzątnie lodówki". Przygotowałam je ze składników, które mi zalegały. Pozornie do siebie nie pasują, pozornie... bo zapiekanka wyszła przepyszna!

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą

1. Pomidora kroimy w kostkę, pomidorki na pół, obranego ogórka w kostkę, ser feta w kostkę. Mięso mieszamy z przyprawą kebab-gyros.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy kolejne 5 minut. Farsz studzimy i równomiernie rozkładamy na plackach tortilli.
3. Wykładamy ogórka, połowę fety i cebulki prażonej. Zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy równomiernie przecierem pomidorowym, wysypujemy pozostałą fetę i cebulkę. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 16.09.2017 06:54
Na pewno pyszne. :)
Bożena Matuszczyk 15.09.2017 23:36
Smakowite i kuszące danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak