Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • NA MAKARON:

  • mąka pszenna

    20 dkg
  • jajka

    1 sztuka
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • woda letnia

    do gęstości
  • pozostałe składniki:

  • kapusta kiszona

    40 dkg
  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • por cienki

    1-2 sztuki
  • sól do smaku

  • olej roślinny

    5-6 łyżek
  • boczek

    20 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru kwasu i pokroić na krótkie paski.
Krok 2 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Ze składników na makaron zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1-2 mm i pokroić na paseczki szerokości 1-1,5 cm, a następnie zsunąć paski w jeden rząd i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Krok 3 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano z 1 łyżką oleju.
Krok 4 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Udka z kurczaka ugotować w małej ilości samej wody, a po wystudzeniu mięso obrać od kości i porwać na kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3-4 Łyżki oleju i rozłożyć warstwę kapusty kiszonej.Posypać Kucharkiem.
Krok 5 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Rozłożyć połowę boczku i przykryć warstwą makaronu.
Krok 6 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Na makaron rozłożyć warstwę mięsa drobiowego i przykryć warstwą kapusty.
Krok 7 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Rozłożyć resztę boczku i przykryć makaronem.
Krok 8 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Wyłożyć resztę mięsa drobiowego i kapusty. Na wierzchu rozłożyć pokrojonego w plastry pora. Całość posypać Kucharkiem i lekko posolić do smaku. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Krok 9 - Zapiekane swojskie łazanki z boczkiem i kurczakiem foto
Łazanki podawać na gorąco posypane świeżymi plasterkami pora. Mała ilość dodanych przypraw oraz własnoręcznie zrobione łazanki - wszystko to sprawia, że wyraźnie wyczuwalny jest smak każdego dodanego składnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 12.05.2015 14:43
ciekawy pomysł na pyszne danie
Alex_M 09.02.2014 12:17
pyszne danie :)
Magda24 06.02.2014 12:15
taki makaron to musi smakować, a łazanki pycha
Sroczka 03.02.2014 23:37
Smakowałby mi taki zapiekany makaron domowy z kapustką.
teresa18 03.02.2014 20:17
Super danie
Beatris 03.02.2014 14:44
Ale musiało smakować, pysznie się zapowiada:)
2milutka 03.02.2014 14:29
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat