Zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym z żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pulpety małe

    12 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • bazylia

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • masło

    do smaku
  • ser żółty

    2 plasterki
  • sól

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • woda

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos: Do ok 150 ml wody dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Dodajemy ok 1 łyżki masła i przyprawy - bazylię suszoną, czosnek granulowany i mieloną paprykę słodką. Dodajemy odrobinę soli i kucharka. Zagotowujemy i ponownie sprawdzamy, czy trzeba doprawić.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego.
Zapiekamy w temp. ok 170 stopni przez ok kwadrans, do czasu aż ser się rozpuści.
W ten sposób podania można wykorzystać do kotletów mielonych, pulpecików, jak i zwykłych kotletów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 04.04.2017 12:15
Nie widać żeby na zdjęciu były pomidory, ale przepis fajny, do wypróbowania.
Kejti 01.03.2014 10:21
Pyszny obiadek :-)
Krystyna32 23.02.2014 10:56
świetny pomysł
ana00 22.02.2014 19:45
fajny przepis
IKrakowianka 19.02.2014 19:11
super danie :)
gosia56 12.02.2014 15:21
na pewno pyszne
kuklik 25.01.2014 20:34
świetny pomysł z tym serem
Alex_M 08.01.2014 12:27
fajny pomysł :)
olkaaa 21.12.2013 09:43
chętnie spróbuję
Katarzyna59 16.12.2013 09:51
pyszne pulpeciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat