zapiekane piersi z kurczaka

zapiekane piersi z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    3 podwójne
  • sól i pieprz

  • przyprawa do kurczaka

    do smaku
  • bułka tarta

  • jajko

  • olej do smażenia

  • cebula

    3 szt.
  • sos słodko-kwaśny

    2 słoiki 400 ml.
  • majonez

    1/2 szkl.
  • ketchup pikantny

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry , lekko rozbić lub rozgnieść dłonią , każdy plaster oprószyć pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka obtaczać w rozkłóconym jajku i tartej bułce po czym usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . Cebule obrać i pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu pozostałym od smażenia piersi . W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i piersi aż do skończenia się składników , całość zalać sosem słodko - kwaśnym a po wierzchu polać majonezem wymieszanym z ketchupem . Przykryć pokrywką i zapiec w 180 st. ok. 40 min. Podawać na ciepło do pieczywa .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

16.06.2017 16:26
bardzo dobre

Wiesława1

27.04.2016 10:15
Świetna propozycja

ilka01

26.04.2016 22:05
dobry pomysł

Edita

26.04.2016 20:04
fajny przepis

Motorek

26.04.2016 19:22
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat