Zapiekane leczo

Zapiekane leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego

    500 g
  • cukinia

    2 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ząbki posiekanego czosnku

    do smaku
  • ryż

    2 torebki
  • pomidory bez skórki krojone z puszki

    2 puszki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

    trochę
  • masło do smarowania formy

    trochę
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekane leczo

Ryż gotujemy wg przepisu;

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy mięso. Dusimy aż mięso się zetnie.

W międzyczasie marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, cukinie kroimy na plasterki (lub półplasterki), paprykę na małe kawałki.

Dodajemy do mięsa wszystkie warzywa oraz pomidory, jeśli sos jest za gęsty można podlać rosołem, ale ja radzę poczekać aż warzywa puszczą swoje soki :)

Doprawiamy do smaku (najlepiej na ostro) i chwilę dusimy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy cały ryż. Na wierzch kładziemy farsz warzywno-mięsny i posypujemy obficie startym żołtym serem.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni; pieczemy około 40 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (47)

Magda60 15.07.2012 23:29
pyszne
Magda60 15.07.2012 23:29
pyszne
cukiereczek 27.01.2012 08:30
super
iza15 13.07.2011 23:58
pyszności
Magda60 10.07.2011 13:31
swietne
kotlet 19.06.2011 22:28
musi być dobre
Patrycja33 30.05.2011 22:28
ciekawe
szajba2 04.05.2011 16:01
fajna zapiekanka
agogo2 18.04.2011 13:29
dobre
eli82 17.04.2011 17:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat