Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
500 g -
cukinia
2 szt. -
marchew
2 szt. -
cebula biała
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
ząbki posiekanego czosnku
do smaku -
ryż
2 torebki -
pomidory bez skórki krojone z puszki
2 puszki -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku -
olej do smażenia
trochę -
masło do smarowania formy
trochę -
papryka żółta
1 szt. -
papryka czerwona
1 szt.
Przepis i sposób przygotowania Zapiekane leczo
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy mięso. Dusimy aż mięso się zetnie.
W międzyczasie marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, cukinie kroimy na plasterki (lub półplasterki), paprykę na małe kawałki.
Dodajemy do mięsa wszystkie warzywa oraz pomidory, jeśli sos jest za gęsty można podlać rosołem, ale ja radzę poczekać aż warzywa puszczą swoje soki :)
Doprawiamy do smaku (najlepiej na ostro) i chwilę dusimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy cały ryż. Na wierzch kładziemy farsz warzywno-mięsny i posypujemy obficie startym żołtym serem.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni; pieczemy około 40 minut
Komentarze (47)
Załaduj więcej komentarzy (37)